عربیکا و روبوستا دو گونهی فراوان قهوه در سراسر جهان میباشند، اما میدانید که بیش از صد گونهی دیگر قهوه نیز وجود دارد؟ عربیکا و روبوستا تنها دو نوع از این صد گونه میباشند.
در واقع این دو گونه بیشترین تولید و مصرف در جهان را به خود اخصاص دادهاند.
شما کدام نوع را مصرف میکنید؟ عربیکا یا روبوستا؟ آیا تفاوت بین این دو را میدانید؟
در این مطلب نگاه نزدیکتری به این دو گونهی پرمصرف خواهیم داشت. در ادامه با قهوه ایران همراه باشید.
نوع گیاه و پرورش دانهها
ابتدا بهتر است نگاهی به نوع گیاه و شیوهی پرورش این دو گونه بیندازیم.
به طور کلی باید گفت که پرورش ربوستا آسانتر از عربیکا میباشد. گیاه روبوستا تا ارتفاع 6 متر رشد میکند و در مقابل نفوذ حشرات مقاوم میباشد . اما عربیکا حداکثر تا 4.5 متر رشد دارد و نسبت به روبوستا آسیبپذیرتر است. همچنین ربوستا در ارتفاعات پایین و نزدیک به سطح دریا رشد میکند اما عربیکا در مناطق مرتفع پرورش مییابد.
شکل دانهی ربوستا گردتر است اما عربیکا کشیده و حالت s مانند دارد.
در سرتاسر جهان عربیکا محبوبتر از روبوستا میباشد. در حقیقت حدود 75 درصد از تولید جهانی مربوط به عربیکا میباشد و 25 درصد از آن متعلق به ربوستا است. برزیل یکی از بزرگترین تولید کنندگان عربیکای جهان است.
کافئین، آنتی اکسیدان و شکر
هر کدام از این گونهها سطح متفاوتی از مواد معدنی و دیگر ترکیبات شیمیایی را دارا میباشند. بطور مثال روبوستا نسبت به عربیکا دارای کافئین بیشتری میباشد. در هر دانهی روبوستا حدود 2.7 درصد کافئین وجود دارد در حالیکه این مقدار در عربیکا 1.5 درصد است. این یعنی کافئین موجود در دانههای روبوستا تقریبا دوبرابر عربیکا میباشد. اما تفاوت بین عربیکا و روبوستا تنها مربوط به کافئین نیست.
دانههای عربیکا نسبت به ربوستا چربتر هستند و یقینا این باعث میشود روی طعم قهوه نیز تاثیرگذار باشد. در مورد طعم قهوهی نهایی در بخشهای بعدی بیشتر صحبت خواهیم کرد.
همهی ما میدانیم که قهوه حاوی آنتیاکسیدانهای مفیدی برای بدن ما میباشد. آیا میدانستید مقدار این آنتیاکسیدانها در روبوستا بیشتر از عربیکاست؟! دانههای ربوستا حاوی 7 تا 10 درصد کلرژنیک اسید هستند اما این مقدار در عربیکا بین 5.5 تا 8 درصد متغیر است. کلرژنیک اسید به عنوان یک آنتی اکسیدان در سیستم عصبی فعالیت میکند و عوامل ایجاد کننده التهاب در سیستم عصبی را سرکوب مینماید، همچنین به عنوان یک ملین در افراد مبتلا به یبوست کاربرد دارد.
قیمت دانهها
بطور کلی قیمت دانههای عربیکا در سراسر جهان گرانتر از روبوستا میباشد. این شاید به دلیل دشوارتر بودن پرورش آن و میزان بیشتر تقاضای مردم باشد.
میزان استفاده و محبوبیت
این حقیقت که عربیکا محبوبتر از رُبوستاست و در سراسر جهان بیشتر مصرف میشود انکارناپذیر است اما این بدان معنی نیست که روبوستا جایی در مصرف قهوهی جهان ندارد.
همچنین مصرف ترکیبی از ربوستا و عربیکا نیز متداول است .
طعم و رایحه نهایی عربیکا و روبوستا
همانطور که گفته شد عربیکا بخش عمدهای از مصرف جهانی قهوه را شامل میشود اما دلیل آن چیست؟!
طعم قهوهی خروجی عربیکا بهتر از روبوستا میباشد؛ این باور اکثر مردم جهان میباشد. به دلیل کافئین بیشتر و طعم تلختر روبوستا طعم آن کمتر مورد علاقهی مردم است. اما عربیکا طعمی شیرینتر و گاها میوهای دارد و به همین دلیل بیشتر مردم عربیکا را میپسندند. همچنین عطر و رایحهی آن بهتر از روبوستا میباشد.
نتیجهگیری
در آخر باید گفت مصرف قهوه سلیقهای است. ممکن است شما قهوهای تلخ و با کافئین بیشتر دوست داشته باشید پس ربوستا گزینهی مناسبتری برای شما میباشد. کسانی هستند که طعم ملایمتر را نیز بیشتر میپسندند و از قهوهی عربیکا استفاده میکنند.
همچنین برخی ترکیباتی که از هر دوی عربیکا و ربوستا نیز تشکیل شده است طعم و رایحهی خوبی را برای شما به ارمغان میآورد.
البته به غیر از نوع قهوه ، شیوهی تهیهی آن نیز باعث تفاوت در طعم و رایحهی اصلی خواهد شد